Schola Cantorum Amsterdam

homepagina

Dirigent Marcel Zijlstra

markeerlijn

Dirigent Marcel ZijlstraMarcel Zijlstra is sinds september 2008 dirigent van de Schola Cantorum Amsterdam.

Marcel is de vierde vaste dirigent in de geschiedenis van de Schola en een waardig opvolger van Schola oprichter/dirigent Wim van Gerven, Eugeen Liven d'Abelardo (dirigent van de Schola van 1993 tot eind 2003), en Jerry Korsmit (2004 t/m juni 2008).

Marcel Zijlstra promoveerde in 1997 aan de Universiteit Utrecht op een studie over de vroege overlevering van het gregoriaans aan de hand van literaire bronnen. Hij is sinds 1984 actief als koorleider van gregoriaanse koren. Als zanger begon hij al in 1981 bij de SCA. Marcel volgde cursussen op het gebied van gregoriaanse interpretatie en paleographie, onder meer aan de Folkwang Hochschule in Essen-Werde (D). Hij is ook organist aan de Abdij van Egmond. Sinds september 2008 zit Marcel weer in de collegebanken als student klassieke talen aan de UvA, en geeft les aan conservatoria in Den Haag en Rotterdam.  Vanaf mei 2013 is Marcel ook dirigent van SCA Vrouwen.

De zangers van Schola Cantorum Amsterdam

De zangers van Schola Cantorum Amsterdam

De SCA bestaat momenteel uit een groep van ca. tien mannen van alle leeftijden, werkzaam in de meest uiteenlopende beroepsgroepen; van student tot systeembeheerder, van kerkmusicus tot minderbroeder, en van universitair docent tot horecamanager. Gemeenschappelijk echter bij allen is de liefde voor het gregoriaans. Momenteel verheugt de SCA zich in een bovengemiddeld aantal jonge zangers.

In september 2006 werd de damesschola opgericht -  "SCA Choeur de Femmes". Deze stond tot december 2012 onder leiding van Jerry Korsmit, die ook de SCA heren dirigeerde van 2004 tot juni 2008.  Ca. acht enthousiaste vrouwen repeteren wekelijks om de zondagse zorg voor de lofzang te delen met de SCA heren.  In het seizoen 2008/09 zongen de dames voor het eerst om en om met de heren.  Vanaf mei 2013 is Marcel Zijlstra tevens dirigent van SCA Vrouwen.

Meezingen in de schola

markeerlijn

Nieuwe zangers zijn welkomMeezingen met Schola Cantorum Amsterdam - bij de mannen of de vrouwen? Dat kan.

Het koor heeft veel te bieden.
In de eerste plaats is er het eeuwenoude gregoriaanse repertoire.
Gezongen door ervaren zangers in een mooie, goed bereikbare kerk met een schitterende akoestiek.
Dirigent Marcel Zijlstra promoveerde in 1997 aan de Universiteit Utrecht op een studie over de vroege overlevering van het gregoriaans aan de hand van literaire bronnen, en heeft een grote kennis van het repertoire en historische en liturgische achtergronden.

Wat wordt er van zangers verwacht?
Wat zangervaring en enige affiniteit met het gregoriaans. Je moet het leuk vinden.  Geloving hoef je niet te zijn, maar we verwachten wel dat je respect opbrengt voor onze gastvrouw. Van september t/m juni in principe vele zondagen beschikbaar tussen 16.00 uur en 18.00 uur.
Repetities: woensdag van 18.00 tot 20:00 (vrouwen) en woensdag van 20:30 tot 22:00 uur voor de mannen.

Meer informatie / Aanmelden
Kom langs bij een vesperdienst en spreek na afloop n van de koorleden of dirigent aan.

Voor meer informatie over SCA Choeur de Femmes: kom ook even langs op de 1e of 3e zondag van de maand tussen september en juni.

Of neem contact op met de dirigent (zie "Contact"-pagina).

gregoriaans in het hart van de hoofdstad